نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد

نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد

اصلی ترین راه برای درمان زردی نوزاد استفاده از روش فتوتراپی می باشد. این روش با استفاده از دستگاه هایی با نام دستگاه زردی نوزاد انجام می شود. به طور معمول درمان با استفاده از دستگاه زردی در بیمارستان انجام می شود و حتما باید زیر نظر فردی ماهر صورت پذیرد. با این حال اگر پزشک تشخیص دهد که درمان می تواند در خانه انجام شود، مانعی وجود ندارد و والدین می توانند با اجاره دستگاه زردی نوزاد ادامه درمان را در خانه انجام دهند.

البته خود والدین نیز در صورتی باید این موضوع را قبول کنند که مطمئن باشند از پس مسئولیت درمان نوزادشان در خانه برمی آیند. زیرا نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد در صورتی که به درستی آموزش داده نشده باشد می تواند باعث افزایش زردی و یا عوارض و خطرات دیگری باشد.اگر شما نیز نیاز دارید تا از این دستگاه برای درمان زردی فرزندتان استفاده کنید بهتر است تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد را آموزش ببینید.

نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد در منزل

برای استفاده از دستگاه فتوتراپی (دستگاه زردی بچه) به صورت صحیح، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • آماده‌سازی دستگاه: دستگاه را در یک محیط تمیز و امن قرار دهید. دستورالعمل‌های مربوط به تنظیمات شدت نور و دمای دستگاه را مطابق با راهنمای دستگاه رعایت کنید. در ادامه در رابطه با نور دستگاه و نکاتی در مورد لامپ های متنوع دستگاه توضیحاتی داده شده است.
  • نوزاد را آماده کنید: لباس نوزاد را تا حد ممکن کم کنید تا نور مستقیم به بدن او برسد، اما چشم‌ها و نواحی حساس نوزاد باید پوشانده شود. از عینک‌های مخصوص برای محافظت از چشم‌های نوزاد استفاده کنید.
  • تنظیم فاصله: فاصله بین دستگاه و نوزاد باید طبق دستورالعمل تولیدکننده تنظیم شود. معمولاً فاصله استاندارد حدود ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر است.
  • کنترل دما: اطمینان حاصل کنید که دمای محیط مناسب و نوزاد در دمای مناسبی نگهداری می‌شود. برخی دستگاه‌ها دارای حسگرهای دما هستند که این امر را کنترل می‌کنند.
  • مانیتورینگ نوزاد: در طول درمان، وضعیت نوزاد را مرتباً بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که نوزاد در حالت مناسبی است و هیچگونه تحریک پوستی یا مشکلات دیگر ایجاد نمی‌شود.
  • مدت زمان استفاده: مدت زمان استفاده از دستگاه زردی بستگی به نظر پزشک دارد. معمولاً زمان استفاده از دستگاه زدی نوزاد در هر مرحله چیزی در حدود 6 الی 8 ساعت می باشد.
  • تعویض وضعیت نوزاد: برای اطمینان از تأثیر بهتر نور روی کل بدن، نوزاد را در فواصل زمانی مشخص جابه‌جا کنید.
  • رطوبت و تغذیه: اطمینان حاصل کنید که نوزاد به طور منظم تغذیه می‌شود و میزان رطوبت بدن نوزاد حفظ می‌شود، زیرا استفاده از دستگاه فتوتراپی ممکن است باعث کم‌ آبی شود.

دستگاه زردی به چه صورت عمل می کند؟

در مقالات قبلی به طور کامل درباره زردی در نوزادان توضیح داده ایم. به طور خلاصه زردی حاصل افزایش سطح بیلی روبین در خون نوزاد می باشد. زمانی که میزان بیلی روبین افزایش پیدا می کند، رنگ پوست نوزاد به تدریج زرد می شود. این موضوع به دلیل این است که کبد در نوزادان تکامل نیافته است و نمی تواند بیلی روبین اضافی در خون را تجزیه کند.

دستگاه زردی به روش فتوتراپی باعث کاهش سطح بیلی روبین در خون می شود. این دستگاه لامپ های مخصوصی دارد که نور فلوئورسنت را به پوست نوزاد می تاباند. این نور طول موجی بین 430 تا 470 نانومتر دارد. تحقیقات نشان داده است که بیلی روبین به این طول موج واکنش نشان داده و شکسته می شود. بنابراین بیلی روبین شکسته شده از طریق ادرار و مدفوع از بدن نوزاد دفع می شود. دستگاه های زردی انواع مختلفی دارند، اما همگی این دستگاه ها از یک مکانیسم برای درمان استفاده می کنند که توضیح داده شد. اگر قصد درمان زردی فرزندتان در خانه را دارید بهتر است نکات زیر را درباره وضعیت نوزاد درون دستگاه و همچنین شرایط محیط رعایت کنید.

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره تماس خود را وارد کنید

نکات مهم در رابطه با دستگاه زردی نوزاد

به طور معمول نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد بسیار آسان می باشد و فقط شامل روشن کردن و خاموش کردن است. با این حال بهتر است نکات زیر را درباره این دستگاه ها بدانید.

نور دستگاه زردی نوزاد

  • منبع تامین نور در این دستگاه ها می تواند لامپ هالوژن و یا ال ای دی باشد. در دستگاه هایی که از لامپ هالوژن استفاده می شود، هر لامپ طول عمر مفیدی دارد. معمولا طول عمر مفید لامپ ها 20 هزار ساعت است. در صورتی که لامپ معیوب باشد و یا دچار مشکل شده باشد، دستگاه آلارمی را مبتنی بر تعویض لامپ ظاهر خواهد کرد.
  • اما دستگاه های نوین برخلاف دستگاه های قدیمی از لامپ های ال ای دی استفاده می کنند. لامپ های ال ای دی برخلاف لامپ های هالوژنی قدیمی چند خصوصیت مهم دارند:
  • لامپ های ال ای دی اندازه کوچک تری نسبت به سایر لامپ های مهتابی دارند. بنابراین در صورتی که نوسانی در برق به وجود بیاید خطر کمتری ایجاد می کنند.
  • متخصصین ما در مجموعه نی نی درمان با کالیبره کردن دستگاه ها، طول موج خروجی لامپ ها را بین 450 تا 490 نانومتر تنظیم کرده اند که بیشترین جذب پوستی را دارد و درمان سریع تر انجام می شود.

درجه حرارت دستگاه زردی نوزاد

دستگاه های قدیمی که از لامپ های هالوژن استفاده می کنند، گرمای زیادی تولید می کنند. این گرمای زیاد می تواند باعث خشکی شدید پوست نوزاد شود و در برخی موارد می تواند سوختگی ایجاد کند. در صورتی که لامپ های ال ای دی میزان گرمای بسیار کمتری تولید می کنند. این گرما به حدی نیست که به پوست نوزاد آسیب برساند. بلکه فقط باعث گرم شدن پوست نوزاد می شود که به دلیل لخت بودن نوزاد درون دستگاه نکته مثبتی تلقی می شود.

چند نکته درباره دستگاه زردی نوزاد

  • دستگاه باید در یک سطح صاف قرار بگیرد. از قرار دادن دستگاه در شیب خوددارری کنید.
  • دستگاه را در معرض تابش مستقیم نور خورشید و یا وسایل سرمایشی و گرمایشی قرار ندهید. زیرا در صورت وجود نور اضافی دمای بدن نوزاد بیش از حد افزایش پیدا می کند. اگر نزدیک به وسایل سرمایشی باشد نیز، درمان تاثیر کمتری خواهد داشت.
  • بهتر است دستگاه در دمای اتاق یعنی چیزی بین 20 الی 25 درجه قرار گیرد تا طول عمر بیشتری داشته باشد.
  • دستگاه را در محلی قرار دهید که تهویه مناسب داشته باشد تا زمانی که نوزادتان در دستگاه قرار میگیرد دچار مشکلی نشود.
  • اگر دستگاه با لامپ هالوژن است، مطمئن شوید گرد و غبار بر روی لامپ های دستگاه نباشد و قبل از استفاده حتما تمیز کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع لامپ دستگاه زردی نوزاد، میتوانید وارد این صفحه شوید. (‌ انواع لامپ دستگاه زردی نوزاد )‌

نصب دستگاه زردی نوزاد

مجموعه نی نی درمان برخلاف بسیاری از شرکت ها، نصب دستگاه را توسط کارشناس انجام می دهد. بنابراین وقتی شما دستگاهی را از ما اجاره می کنید، یک شخص متخصص به محل مورد نظر می آید و دستگاه را نصب می کند. علاوه بر تست دستگاه در حضور شما، وضعیت نوزاد شما را نیز چک می کند تا از سالم بودن دستگاه و مناسب بودن آن اطمینان حاصل کند.

نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد

نکات مهم در رابطه با نوزاد دارای زردی

برای شروع فتوتراپی باید نوزاد خود را کاملا برهنه کنید و فقط با یک پوشک برای پوشاندن ناحیه تناسلی درون دستگاه قرار دهید. دقت داشته باشید در صورتی که از دستگاه های هالوژنی استفاده می کنید، تمام بدن نوزاد باید درون دستگاه قرار بگیرد و برای جلوگیری از آسیب به چشم ها باید از چشم بند استفاده کنید. نکات مربوط به چشم بند نوزاد در مقاله ای دیگر به طور کامل توضیح داده شده است.

  • در دستگاه های هالوژنی نوزاد باید در فاصله 20 الی 35 سانتی متری از لامپ ها قرار بگیرد. در دستگاه های دارای نور ال ای دی فاصله 10 سانتی مناسب می باشد.
  • در زیر نوزاد از یک پارچه و یا حوله بسیار نرم استفاده کنید. مطمئن باشید که بستر نوزاد به طور کامل خشک باشد تا بدن او گرم بماند. سعی کنید از پارچه های نخی استفاده کنید تا از بروز حساسیت جلوگیری کنید.
  • به هیچ عنوان به بدن نوزاد خود روغن و یا لوسیون نزنید. در صورتی که بدن او کثیف است تنها با استفاده از آب خالی تمیز کنید. در صورت استفاده از روغن ممکن است پوست او بیش از اندازه گرم شود.
  • فتوتراپی نباید به صورت مداوم صورت پذیرد. بسته به وزن، سن، شدت نور ودستور پزشک طول مدت فتوتراپی متغیر است. به طور معمول هر 1.5 الی 4 ساعت باید به مدت نیم ساعت نوزاد را از دستگاه خارج کنید تا کمی استراحت کند. این زمان بهترین موقعیت برای شیردهی به نوزاد است. به یاد داشته باشید نوزادانی که تحت درمان زردی هستند باید مایعات( شیر) بیشتری دریافت کنند.
  • از فرصتی که فرزندتان خارج دستگاه است استفاده کنید و بدن او را به آرامی ماساژ دهید. این کار باعث می شود خستگی نوزادتان برطرف شود.
  • در طول مدتی که نوزاد درون دستگاه زردی است با او صحبت کنید. این کار باعث حفظ ارتباط والد، به خصوص مادر با نوزاد می شود و آرام تر خواهد بود.
  • هر 2 ساعت حالت قرار گیری نوزاد درون دستگاه را تغییر دهید. این موضوع باعث می شود تا نور به خوبی به تمام بدن نوزاد تابیده شود و درمان با سرعت بیشتری صورت پذیرد.

چه موقع باید استفاده از دستگاه زردی را متوقف کنیم

  • در صورتی که هر کدام از موارد زیر را مشاهده کردید باید فتوتراپی با دستگاه زردی را متوقف کنید و نوزاد را پیش پزشک ببرید.
  • در صورتی که فرزندتان در شیر خوردن مشکل داشته باشد
  • در صورتی که نتواند به خوبی بخوابد و دائم گریه کند ممکن است دچار کم آبی شده باشد و یا حتی قسمت از بدنش بخاطر نور مستقیم دچار سوختگی خفیف شده باشد
  • در صورت که استفراغ کند و به شدت بالا بیاورده به خصوص اگر رنگ استفراغش زرد باشد
  • اگر فرزندتان به خوابش به شدت عمیق شود و نتوانید به راحتی او را از خواب بیدار کنید
  • در صورتی که دمای بدنش بیش از 38 درجه باشد و با وجود خارج کردن از دستگاه زردی پس از نیم ساعت هم دمای بدنش نرمال نشود
  • در صورتی که دمای بدنش به زیر 35.6 درجه بیاید و باز هم پساز نیم ساعت دمای بدنش نرمال نشود.
  • در صورتی که دچار علائم کم آبی همانند رنگ پریدگی، خشکی پوست، گود شدن زیر چشم و همچنین گریه بدون اشک شود.
  • در صورتی که با وجود درمان دقیق با استفاده از دستگاه زردی هنوز هم علائم زردی را داشته باشد.

اختلال در وزن گیری و خوب شیر نخوردن

مشاهده علائم گوارشی که نشان می دهد دستگاه گوارش نوزاد به خوبی کار نمی کند. با وجود فتوتراپی طبیعی است که مدفوع نوزاد شل شده باشد و رنگش زردتر شده باشد. با این حال اگر احساس می کنید که عملکرد گوارشی نوزاد طبیعی نیست باید به پزشک مراجعه کنید.

جمع بندی

زردی در نوزادان بسیار شایع می باشد و در اکثر مواقع به راحتی درمان می شود. اصلی ترین درمان برای زردی، استفاده از فتوتراپی می باشد که توسط دستگاه زردی نوزاد انجام می شود. بسته به نظر پزشک می تواند درمان را درون خانه انجام داد. البته باید در نظر داشته باشید که درمان در خانه نیازمند آموزش هایی است که در این پست به شما داده شد. اگر قصد دارید روند درمانی نوزادتان در خانه طی شود باید دقت داشته باشید که نمی توان نوزاد را بدون مراقب گذاشت. بنابراین باید یک نفر که آموزش های ابتدایی را در رابطه با نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد را آموخته باشد و به طور دائم از نوزاد مراقبت کند.

4.9/5 - (8 امتیاز)

26 دیدگاه برای “نحوه استفاده از دستگاه زردی نوزاد

    • mr.hoseiny گفته:

      نیازی نیست شما میتونین مشاورین مجموعه بابت زردی و استفاده از دستگاه های فتوتراپی شمارو راهنمایی میکنن

  1. مهدی جباری گفته:

    مطلبتون خیلی خوب بود، خیلی از نکاتی که گفتید برای والدین تازه خیلی کمک‌کننده است. مخصوصاً توضیحات درباره تفاوت لامپ‌های LED و هالوژن و اینکه چطور از دستگاه استفاده کنیم خیلی واضح بود. همچنین نکات ایمنی و مراقبت از نوزاد خیلی کاربردی و مفید بود. دستتون درد نکنه برای این توضیحات کامل!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *